Tips

[vc_row][vc_column width=”1/6″][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Veel mensen, naasten, familie, vrienden en kennissen vinden het soms moeilijk om op een goede manier met een rouwende om te gaan. Wat kan ik beter wel zeggen, wat niet. Daarom wat tips.

 

Blijf bereid om te luisteren, ook na langere tijd

Voor de rouwende is het helend om haar of zijn verhaal steeds weer opnieuw te vertellen. Het draagt bij aan het bevatten en de acceptatie van het verlies.

 

Voor rouwen staat geen tijd!

Iedereen rouwt in zijn eigen tempo.

 

Vermijd cliché opmerkingen

Zoals het leven gaat weer verder. Veel rouwende denken: “Ja, misschien geldt dit voor een ander, maar niet voor mij”. Zij willen gehoord worden.

 

Geef geen ongevraagde adviezen!

Vraag wat de behoeftes zijn van de rouwende en speel hierop in. Kun je daar niet aan beantwoorden, geef dat dan ook eerlijk aan en kijk wat je wel kan doen.

 

Onderneem wat met de rouwende

Waarbij je de keuze laat bij de rouwende. Wanneer een rouwende niks wil ondernemen, vat dat niet op als een persoonlijke afwijzing, maar als iets waar de rouwende geen behoefte aan heeft. Samen wandelen, ergens heen gaan, soms zit het juist in de kleinste dingen.

 

Toon medeleven

Een kaart of een berichtje op de sterfdag of zomaar, omdat je aan de ander denkt. Een blijk van troost doet veel voor de ander.

 

Neem het initiatief

Ga langs bij de rouwende of bel. Komt het niet uit dan hoor of merk je het vanzelf. Iets kleins voor iemand doen kan ook al van grote betekenis zijn. Bijv. even de kinderen mee opvangen of samen een keer maaltijd nuttigen.

 

Zeg niet: ‘Ik snap hoe jij je voelt’

Iedereen beleeft het anders en een rouwende weet vaak zelf niet eens hoe hij of zij zich voelt. Een rouwende wil erkenning voor zijn of haar gevoelens en wil niet vergeleken worden met een ander.

 

Zeg niet: maar wat die heeft is veel erger

Een rouwende voelt zich niet gehoord en dit is pijnlijk om te moeten ontvangen.

 

Bedenk dat de meeste rouwende niemand tot last willen zijn

 

Heb respect voor de keuzes die rouwende maken

Ook al zijn de keuzes in jouw ogen irrelevant. Het maken van een eigen keuze draagt bij aan de acceptatie van het verlies.

 

Blijf jezelf in het contact met de rouwende

Steun de rouwende vanuit wie jij bent. Wanneer je jezelf anders voordoet, kan het zijn dat de rouwende zich daardoor onzeker gaat voelen.

 

Haal samen herinneringen op

Nodig de rouwende uit om over de overledene te praten. Laat zien dat je geïnteresseerd bent.

 

Woorden zijn vaak ontoereikend om te laten weten dat je er bent voor de rouwende

Meestal zijn er ook geen woorden voor. Soms is het beter om het even stil te laten zijn………….

Lichamelijk contact, zoals een knuffel, een arm om de schouder of een kneepje in de hand, geven de rouwende het gevoel dat je ze gezien hebt.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_raw_js]

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

[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]